De lekkerste risotto recepten: basics & variaties!

De lekkerste risotto recepten: basics & variaties!

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik hou van de Italiaanse keuken en risotto in het bijzonder. Het mag dan ook een wonder heten dat ik sinds het bestaan van deze blog, nu precies 2 jaar geleden(!), pas 6 recepten voor risotto online heb gezet. Ik kan het zelf eigenlijk ook niet geloven. Ik eet toch echt vaker dan 3 keer per jaar risotto, maar vaak maak ik paddenstoelenrisotto (niet online) of een ander recept dat al online staat. Risotto heeft ook niet veel nodig: lekkere ingrediënten, roeren met veel liefde en wat parmezaanse kaas en klaar ben je. Omdat het toch een beetje mijn signature gerecht is, en om de 2-jarige verjaardag van mijn blog te vieren, vandaag een overzicht van alle overheerlijke risotto recepten op mijn blog.

De basis van alle risotto recepten

De basis van alle risotto recepten begint met het fruiten van de zogenaamde soffritto, je groenten-/smaakbasis. Voor een Italiaans gerecht is dat eigenlijk altijd ui, wortel en bleekselderij en dus ook zo voor risotto. De soffritto fruit je langzaam aan in wat olijfolie en daarna voeg je de rijst toe, die je ook een paar minuten meebakt tot hij glazig is. Daarna gaar je de rijst door eerst wat (lekkere!) witte wijn toe te voegen en vervolgens lepels bouillon. Het allerbelangrijkste van alle risotto recepten is geduld. Je moet blijven roeren tot het vocht is opgenomen voor je een nieuwe lepel vocht toevoegt.

Citroenrisotto

Citroenrisotto is de allerbeste risotto in de zomer, het smaakt heerlijk fris en kruidig door de citroen en basilicum. Ook als je dit recept maakt als het niet zo mooi weer is, voelt het toch een beetje als zomer! Serveer deze risotto in een kleine portie als voorgerecht of als hoofdgerecht met een lekkere groene salade.

Tomatenrisotto

Nog zo’n heerlijke risotto waarbij 1 ingrediënt centraal staat: tomaat! Ik gebruik in deze risotto allerlei vormen van tomaat: tomatenpuree, cherrytomaat en zongedroogde tomaat en dat geeft deze risotto echt een volle, zoete en hartige tomatensmaak. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, maar de cherrytomaatjes zijn heerlijk zoet terwijl de zongedroogde tomaatjes juist hartig zijn. Die combinatie is heel erg lekker!

Een simpel recept voor tomatenrisotto met cherrytomaatjes en zongedroogde tomaatjes. Dit vegetarische gerecht staat in 40 minuten op tafel.

Risotto met pesto en garnalen

Verse pesto door je risotto is echt een supergoede combinatie! Ik maakte deze risotto met verse pesto en garnalen. Verse pesto doet het in iedere risotto met vis of groenten heel erg goed. Helemaal lekker is het als je de pesto zelf maakt.

Deze risotto met pesto en garnalen at ik laatst bij Vapiano en ik vond hem zo lekker dat ik hem thuis namaakte. Klaar in 30 minuten!

Bietenrisotto met geitenkaas en tijm

Een echte risotto maak je natuurlijk met parmezaanse kaas, maar soms wil je wel eens wat anders. Deze risotto met geitenkaas en bietjes is dan perfect! De smaak is zowel hartig als zoet en dit recept is een hele andere benadering van de klassieke risotto!

Deze bietenrisotto is anders dan je misschien gewend bent van risotto. De combinatie van bieten, tijm en geitenkaas is overheerlijk!

Risotto met groene asperges en zalm

Een van de eerste recepten die op mijn blog verscheen en nog steeds ben ik erg tevreden over dit recept. Zowel vis en tomaatjes passen heerlijk bij risotto. Die combinatie kom je vaker tegen op mijn blog: een echt succesnummer dus!

Risotto met spek en geitenkaas

Weer een risotto met geitenkaas! Dit keer niet in een zoete combinatie met de bietjes maar juist een hele hartige combinatie met spekjes. Tot nu toe ook de enige risotto met vlees op mijn blog, omdat ik risotto recepten toch liever met vis of groenten maak. Maar deze risotto met spekjes mag er ook wezen! Net als op de foto zou ik deze risotto wel met wat extra groenten of een salade serveren voor de nodige vitaminen.1 thought on “De lekkerste risotto recepten: basics & variaties!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *