Profiteroles aka chocoladesoesjes

Profiteroles aka chocoladesoesjes

De eerste maand van het nieuwe jaar is alweer bijna om en iedereen is z’n goede voornemens waarschijnlijk allang weer vergeten. Als je wel nog goede voornemens hebt zou ik ze NU laten varen want deze profiteroles wil je echt maken en geen goed voornemen dat dat kan tegenhouden!

Ik maakte deze profiteroles met Kerst en na een paar keer oefenen lukten ze echt perfect. Hieronder zet ik natuurlijk het recept neer zoals ik ze heb gemaakt, maar het is bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van de eieren en je oven hoe je soesjes lukken. Begin gewoon met een klein receptje voor een paar soesjes en duik op een regenachtige zaterdagmiddag lekker de keuken in om te oefenen. Ik weet zeker dat je binnenkort ook heerlijke profiteroles kunt maken!

In dit recept gebruik ik twee spuitzakken. Heb je deze zelf niet in huis en heb je ook geen zin om alleen voor dit recept spuitzakken en een spuitmondje aan te schaffen, dan kan het eventueel ook zonder. Met twee theelepels kun je hoopjes van het beslag maken op de bakplaat. Het vullen doe je iets anders: je snijdt de soezen horizontaal doormidden en schept de slagroom erin. De chocolade kun je er dan een beetje overheen gieten.

Profiteroles


Gang gebak
Keuken Frans
Tijd 1 uur 15 minuten

Ingrediënten

voor het soezendeeg

 • 125 ml water
 • 125 ml melk
 • 1 tl suiker
 • 1/2 tl zout
 • 115 gr boter
 • 140 gr bloem
 • 3-4 eieren

Voor de afwerking

 • 500 ml slagroom
 • 4 eetl suiker
 • 2 zakjes klopfix
 • 150 gr pure chocolade

Zo maak je het

Voor de soezen

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 

 2. Snij de boter in blokjes en doe dit samen met het water, de melk, de suiker en het zout in een pannetje. Verhit dit totdat de boter gesmolten is. 

 3. Spatel dan de bloem erdoor en roer goed, het is nu een papje als het goed is. 

 4. Zet de pan terug op het vuur en blijf goed roeren tot het deeg een droge bal wordt. Dit duurt een paar minuten, maar het deeg wordt uiteindelijk echt dikker! 

 5. Doe het deeg dan in een kom en laat het 10 minuten afkoelen. 

 6. Voeg dan één voor één de eieren toe. Dit kun je het beste doen door de eieren los te kloppen in een apart schaaltje en beetje bij beetje toe te voegen en het deeg goed te roeren. Als je teveel ei toevoegt wordt je deeg te dun. Blijf ei toevoegen tot je deeg nét van een lepel/spatel afloopt, maar wel nog dik genoeg is om er hoopjes mee te spuiten. 

 7. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vul een spuitzak met het deeg. Knip de spuitzak open en spuit hoopjes deeg op de bakplaat. Zorg dat er wat ruimte tussen zit. Met een natte vinger kun je de soesjes gladstrijken als er een puntje achterblijft door het opspuiten. 

 8. Bak de soesjes 20 minuten in de voorverwarmde oven. Let op dat je de oven tussendoor niet openmaakt omdat de soesjes anders inzakken. Laat ze helemaal afkoelen voor je verder gaat met de vulling. 

Voor de afwerking

 1. Klop de slagroom met de suiker en de klopfix stijf. Doe de slagroom in een spuitzak met een dun, scherp spuitmondje. Steek het spuitmondje aan de onderkant in de soesjes en vul alle soesjes met slagroom. 

 2. Zet de soesjes in de koelkast zodat ze goed koud worden. 

 3. Smelt ondertussen 100 gr chocolade au bain marie. Dat doe je door een pan met water te verwarmen (niet koken!) en daarin een glazen of metalen kom te hangen die het water net niet raakt. De chocolade gaat in die kom. 

 4. Hak de overige 50 gr chocolade heel fijn. Als de 100 gr chocolade is gesmolten haal je de kom van de pan met water en doe je de gehakte chocolade erbij. Roer dit door tot alle chocolade gesmolten is. 

 5. Dip de soesjes in de chocolade en laat dit uitharden in de koelkast. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *