Oma’s Appelgebak

Oma’s Appelgebak

Voor m’n gevoel is dit recept al 1000 jaar oud, zo lang krijgen we al appelgebak bij oma.  Oma heeft altijd wel een batch in de vriezer liggen. Hoog tijd dus om zelf te leren hoe het moet. Een aantal whats-appjes met opa later had ik het recept en ging ik aan de slag. Helaas, helaas, dat ging niet helemaal zoals ik had gehoopt. Oma kan dit gewoon veel beter en dus ging ik in het weekend langs om het dan maar van oma zelf te leren. En toen ging het natuurlijk wel goed. Bij deze dus de precieze instructies die ik van oma heb gekregen. Als je dit opvolgt kan er echt niets meer misgaan en heb jij binnen de kortste keren ook heerlijk appelgebak!

Onder het recept vindt je foto’s van het stap-voor-stap proces, opa en oma deden het graag even voor!

Oma's appelgebak


Gang gebak
Keuken Nederlands
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 30 minuten
Tijd 1 uur
Porties 1 plaat

Ingrediënten

Voor het deeg

 • 450 gr zelfrijzend bakmeel + extra
 • 200 gr basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 200 gr koude boter

Voor de vulling

 • 1 kg appels goudreinet
 • kaneel
 • kristalsuiker

Zo maak je het

 1. Doe het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en 1 ei in een kom. Snij de koude boter in klontjes en voeg die ook toe. Kneed het dan vluchtig door elkaar in de kom. 

 2. Bestuif het aanrecht met ruim zelfrijzend bakmeel en kneed het deeg nu verder op het aanrecht. Blijf net zo lang kneden en zelfrijzend bakmeel toevoegen tot je een soepel en droog deeg hebt. Ik denk dat oma zeker 50 gram meel extra heeft toegevoegd, als het niet meer is. Dit moet je een beetje op gevoel doen...

 3. Vet een bakplaat in met boter en verdeel het deeg in twee stukken. Rol 1 deel van het deeg uit tot een grote lap die op de bakplaat past en leg deze op de bakplaat. Om ervoor te zorgen dat het niet breekt kun je eventueel het deeg in vieren snijden, dat doet oma ook. 

 4. Schil de appels en snijd ze in partjes. Verdeel de appelpartjes netjes over het deeg en bestrooi rijkelijk met kristalsuiker en kaneel. 

 5. Rol dan het tweede deel van het deeg uit en leg dit als deksel over de appels. Druk de randjes goed dicht. 

 6. Klop het tweede ei goed los en smeer dit over het appelgebak. Het hele ei moet op volgens oma, dus dat moet je dan ook maar gewoon doen. 

 7. Strooi vervolgens nog wat kristalsuiker over het deeg. 

 8. Bak het appelgebak ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Hou het na ongeveer 25 minuten in de gaten, het mag natuurlijk niet te bruin worden. Controleer met een prikker of het deeg overal gaar is. 3 thoughts on “Oma’s Appelgebak”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *