Eten in Parijs: 10 tips

Eten in Parijs: 10 tips

Ik typ dit terwijl ik op Schiphol zit te wachten op mijn vlucht naar Stockholm. Maar voordat ik ga genieten van een weekendje Stockholm, wil ik jullie eerst nog even wat meer vertellen over uit eten in Parijs. Want in Parijs kun je heerlijk eten, maar soms is het vinden van een leuk, authentiek restaurantje best lastig en lijkt de Parijse bediening af en toe ontzettend chagrijnig. Vandaag deel ik mijn 10 tips om wel dat leuke restaurantje te vinden en vriendelijk behandeld te worden door de bediening. En stiekem is dit natuurlijk ook een mooie post om die prachtige foto’s van Parijs met jullie te delen!

Spreek de taal.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Frankrijk, maar voor elk land. Mensen kunnen het heel erg waarderen als je ze aanspreekt in hun eigen taal en mijn vriend en ik probeerden altijd de bediening in het Frans aan te spreken. Dat je later overgaat op Engels is dan geen probleem, maar binnenkomen met “Bonjour! Vous avez une table pour deux personnes?” doet vaak wonderen.

Heb geduld

Groet de bediening en wacht tot je een tafeltje toegewezen krijgt. In Nederland zijn we gewend om een restaurant binnen te lopen en zelf een tafeltje uit te kiezen en te gaan zitten. In Parijs gaat dat net even anders. Je moet vaak wachten tot je een plek krijgt toegewezen. Loop dus niet zomaar een restaurant binnen, maar wacht netjes bij de bar. Overigens staat er ook vaak aangegeven op een bordje dat je moet wachten tot je een plekje krijgt.

Carafe d’eau

Deze valt onder de noemer “spreek de taal”. Als je om water vraagt krijgt je vaak een dure fles mineraalwater aangeboden. Maar als je vraagt om “une carafe d’eau s’il vous plait” krijg je kraanwater. Ideaal voor ons gierige Nederlanders.

Wijn

Nog een tip voor mensen die niet te veel geld willen uitgeven! Als je zin hebt in een wijntje kun je in Frankrijk vaak prima de huiswijn bestellen (mits je in een ietwat Frans restaurant zit ipv een toeristentent natuurlijk). Fransen zijn trots op hun keuken en hun wijn en vaak is de huiswijn daarom prima te drinken! Verwacht geen hoogstandjes, maar voor weinig geld heb je toch een lekker glas (of karaf) wijn.

Lunch ipv diner

Waar we in Nederland gewend zijn om te lunchen met een bammetje kaas, pakken de Fransen dit beter aan. Ze lunchen vaak met een warme maaltijd en dat kun je ook in talloze Parijse brasseries en bistro’s krijgen. Vaak is een warme lunch een stuk goedkoper dan het diner in hetzelfde restaurant. En zeg nou zelf, het is toch héérlijk om warm te lunchen! Dan neem je ’s avonds gewoon lekker wat stokbrood met kaasjes en een flesje rode wijn.

zoek de rij

Als er een rij staat voor een restaurant is het natuurlijk niet heel uitnodigend om achteraan aan te sluiten als je al trek hebt. Toch is het vaak wel de moeite waard. Er staat niet voor niets een rij en als je met z’n tweeën bent heb je vaak nog best snel een plekje!

MEnu’s op krijtborden

Vermijd restaurants met menu’s in alle talen en foto’s erbij. Dat zijn typische toeristenrestaurants waar je geen enkele Fransman zult vinden. Ga wel op zoek naar een restaurant waar het menu in het Frans op een krijtbord is geschreven en niet vertaald is. In deze restaurants zitten vaak wel locals en als de Fransen er willen eten, dan zal het eten er wel goed zijn!

Ken Franse namen van etenI

Deze past een beetje bij de vorige tip. Op het moment dat je eet bij een restaurant met een menu enkel in het Frans is het ook handig dat je de menukaart een beetje kunt lezen in het Frans. Je hoeft echt niet alles te begrijpen, want het is ook wel leuk om een beetje verrast te worden door je keuze. Maar  het is wel handig om te weten of je varken (porc), rund (boeuf), kip (poulet) of groenten (légomes) besteld. Als je echt niets weet van de Franse taal kun je van tevoren bijvoorbeeld een kort lijstje met handige vertalingen maken voor jezelf.

Ga van de gebaande paden af

Op de drukste toeristische plekken ga je geen goed restaurant vinden, hooguit een Mac. Loop eens 5 minuutjes van de drukke, grotere straten vandaan en je vindt vaak de leukste restaurantjes. Ook geld hier dat je dan vaak minder betaald. Wij hadden dringend behoefte aan koffie en schoten dus het eerste beste cafeetje op een plein binnen. Dat was minder slim want hier koste een koffie 2 keer zoveel als de koffie bij een café een paar straatjes verderop. We hadden dus beter 5 minuutjes verder kunnen wandelen zodat we van het toeristische plein af waren. Achja…

Tripadvisor

En als deze tips niet helpen kun je altijd nog het oude vertrouwde tripadvisor raadplegen. In de app kun je zoeken op restaurants in de buurt en eventueel nog een keuken of prijsklasse raadplegen. Als je van tevoren geen tijd hebt om allerlei hotspots op te zoeken is de app echt heel handig om ter plekke nog wat leuks te vinden als je het even echt niet meer weet!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *