Gekarameliseerde pruimen met mascarpone

Gekarameliseerde pruimen met mascarpone

Nog net voor het einde van de pruimentijd deel ik dit toetje met pruimen. Pruimen zijn in het seizoen van juli tot oktober. Als je nog een paar pruimen kunt bemachtigen zou ik zeker dit toetje nog even maken. Het is niet alleen overheerlijk maar ook een plaatje om te zien! Het recept voor dit toetje met gekarameliseerde pruimen en mascarpone komt weer van mijn lieve tante met de vraag: “kom ik dan weer op je leuke blog?”. Ik ben de beroerdste niet, dus ook dit recept komt op mijn blog! Qua hoeveelheden was het weer een beetje proberen en volgens mij klopt het nog niet helemaal. Maar als je van dit lekkere recept wat overhebt is ook geen ramp, de mascarponecrème kun je ook gebruiken in andere toetjes zoals bijvoorbeeld deze espressomousse!

Voor dit toetje kraameliseer je de pruimen. Let hierbij goed op omdat de gesmolten suiker ontzettend heet is! De restjes karamel die achterblijven in de pan en aan de spatel worden hard als je het laat afkoelen. Je kunt dit het makkelijkste schoonmaken door water in de pan te doen en dit aan de kook te brengen. Leg ook al je spatels erin. Laat dit even koken en de karamel laat zo los.

Pruimen met mascarpone


Voorbereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten

 • 1 bakje mascarpone
 • 175 ml slagroom
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 eierdooier
 • sinaasappelsap
 • 1 kaneelstokje
 • 1 steranijs
 • 4-6 pruimen 1 per persoon
 • kristalsuiker

Zo maak je het

 1. Klop de slagroom lobbig met 2 eetlepels suiker. 

 2. Klop de eierdooier met een halve eetlepel suiker tot het wat dikker en lichtgeel is geworden. 

 3. Roer de mascarpone los met een garde en voeg hieraan voorzichtig de slagroom, de eierdooier en de vanillesuiker toe. Meng het goed door elkaar, maar zorg ervoor dat de slagroom niet schift. Zet dit even aan de kant. 

 4. Snij de pruimen in kwarten. 

 5. Verdeel een laagje suiker over de bodem van een koekenpan met antiaanbaklaag. Zet de pan op middelhoog vuur en laat de suiker smelten. Roer er niet doorheen maar wacht tot alle suiker gesmolten is en een beetje begint te bubbelen. Hier heb je even wat geduld voor nodig. 

 6. Voeg dan snel een flinke scheut sinaasappelsap toe, ongeveer 50-75ml, en roer dit meteen goed door. Als je dit niet snel genoeg doet, stolt de suiker meteen waar je sinaasappelsap toevoegt. Als je snel genoeg het sap toevoegt en roert, mengt de suiker goed met het sap en blijft het vloeibaar. 

 7. Zet het vuur wat zachter, zodat het zachtjes bubbelt. Voeg de steranijs, het kaneelstokje en de pruimen toe. Laat dit nog een paar minuutjes door pruttelen, zodat de pruimen een laagje karamel krijgen en de specerijen hun smaak kunnen afgeven. 

 8. Serveer de mascarpone met de gekarameliseerde pruimen. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *