Babi Pangang met nasi

Babi Pangang met nasi

Het komt niet vaak voor, maar heel af en toe heb ik zin in Chinees, zo ongeveer één keer per jaar. Of eigenlijk Chinees-Indisch zoals je dat kent van de Chin. Ind. Rest. hier in Nederland. Het nadeel van “Chinees halen” is dat bestellen vrij duur is en je hebt altijd heel veel over. Daarnaast ben ik van huis uit ook niet gewend om Chinees te halen, dit deden we gewoon nooit. Alle reden dus om zelf eens een poging te wagen! Mijn vriend en ik vonden het heel erg lekker. Het is misschien niet hetzelfde als van een Chinees restaurant, maar de smaak is er niet minder om!

Laat je trouwens niet meteen afschrikken door de lange ingrediëntenlijst. De meeste kruiden en sausjes, zoals sambal en ketjap, heb je wel in je keukenkastje staan. Als sambal gebruiken wij altijd sambal badjak aangezien deze iets minder pittig is en wij vinden deze iets smaakvoller. Ik gebruik in dit gerecht geen olijfolie maar arachideolie of wokolie aangezien de smaak van olijfolie niet past bij babi pangang en nasi.

Babi Pangang met nasi


Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees
Voorbereidingstijd 45 minuten

Ingrediënten

Voor de babi pangang

 • 500 gr varkensreepjes
 • 3 uien
 • 3 teentjes knoflook
 • duimlengte gember
 • 3 eetl tomatenpuree
 • 1 eetl bruine basterdsuiker
 • 2,5 eetl ketjap manis
 • 1 tl sambal (badjak)
 • 400 ml bouillon
 • 1/2 pot atjar tjampoer
 • maizena
 • arachideolie of wokolie

Voor de nasi

 • 280 gr zilvervliesrijst
 • 1 kleine prei
 • 2 eieren
 • 4 plakjes achterham
 • ketjap
 • melk
 • sambal
 • kurkuma
 • komijn
 • ketoembar
 • cajennepeper

Zo maak je het

Voor de nasi

 1. Kook de zilvervliesrijst in ruim water volgens aanwijzingen op de verpakking gaar. Doe dit eventueel de ochtend van te voren zodat de rijst kan afkoelen. 

Voor de babi pangang

 1. Neem een grote pan en bak de varkensreepjes op hoog vuur aan in wat olie. 

 2. Snij de uien en knoflook fijn. Schil de gember en rasp deze fijn. Doe dit allemaal in de pan en bak even mee. 

 3. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak dit ook even mee. 

 4. Voeg nu de suiker, ketjap, sambal en bouillon toe en roer alles goed door tot een gladde saus. Zet het vuur zachter en laat dit 10-15 minuutjes zachtjes pruttelen. Ondertussen kun je verder met de nasi. 

Voor de nasi

 1. Klop de twee eieren los met een scheutje melk en een klein scheutje ketjap. Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin een omelet. Als het omelet gaar is snij je dit in kleine reepjes.

 2. Snij de prei heel fijn en was deze. Snij ook de ham in kleine blokjes. 

 3. Verhit wat olie in een pan en voeg de rijst toe. Bak dit op hoog vuur kort aan. Voeg dan ook de prei, ham en omeletreepjes toe. Breng de rijst op smaak met de kruiden. Ik zou beginnen met een theelepel kurkuma, komijn en ketoembar, en een snufje cayennepeper. Voeg ook een klein scheutje sambal en een theelepeltje sambal toe. Bak dit alles even goed mee en proef dan een beetje rijst. Niet smaakvol genoeg? Voeg dan meer kruiden naar smaak toe tot je tevreden bent. 

Tot slot

 1. Als je rijst klaar is voeg je een halve pot atjar tjampoer toe aan je babi pangang. Giet er ook een scheutje vocht bij. Nu kun je de babi pangang wat binden aangezien de saus waarschijnlijk vrij waterig is. Meng hiervoor een lepeltje maizena met wat water tot er geen klontjes meer zijn. Voeg een beetje van dit papje toe aan je babi pangang en laat dit even pruttelen. Als het goed is moet je saus nu wat dikker worden. Als de saus niet dikker wordt voeg je nog een beetje toe en laat je het weer even pruttelen. 

 2. Serveer de babi pangang met de nasi en eventueel wat kroepoek. 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *