Eten bij Hiša Franko

Eten bij Hiša Franko

Twee weken geleden vertelde ik al dat we naar Slovenië op vakantie gingen en daar gingen eten bij Hiša Franko! Ondertussen zijn we weer terug van deze fantastische vakantie en ga ik jullie alles vertellen over het diner bij Hiša Franko! In maart zagen we Hisa Franko voorbij komen in het tweede seizoen van de documentaireserie Chef’s Table op Netflix. Alle afleveringen van Chef’s Table gaan over de gaafste restaurants, maar we hadden nooit gedacht ooit bij een van die restaurants te eten. Tot mijn vriend ineens voorstelde om naar Slovenië op vakantie te gaan. Als we er dan toch waren, konden we ook bij Hiša Franko eten. Dat leek mij ook wel wat en op 1 augustus was er nog een plekje vrij!

Goed, het diner en de hotelovernachting was dus geregeld. Daarna pas hebben we de rest van de vakantie geboekt en ik kan jullie wel vertellen: Slovenië is echt een aanrader! Wat een prachtig land, helemaal niet super toeristisch en heel divers qua natuur.

Meer van Bled
Zonsondergang in Koper

Op 1 augustus kwamen we na ongeveer twee uur rijden vanuit Koper aan bij Hiša Franko. Het was ontzettend warm toen wij in Slovenië waren (wel 38 graden) en nadat we de spullen op de kamer hadden gedropt gingen we heerlijk zwemmen bij een riviertje. Lekker even afkoelen en lezen voordat we heerlijk gingen eten.

Reka Nadiža

Rond 19.15 sloten we aan bij het diner. Het restaurant is klein en heel gezellig. De bediening is heel erg aardig en ondanks dat het luxe is, is het helemaal niet stijf. We kregen vast een glaasje bubbels en wat lekkere hapjes voordat het diner begon. We kozen voor het long tasting dinner wat vandaag 8 gangen had en namen daarbij 5 glazen bijpassende wijn. Uiteindelijk betaalden we voor dit menu, de wijn, extra kaas en 1 extra glas wijn, een hotelovernachting en een ontbijt voor 2 personen 375 euro. Dat is nog steeds heel veel geld, maar niet duur voor wat je krijgt vonden wij.

Amuses

We kregen drie amuses. Links zie je een komkommer ingelegd in perziksap, gevuld met konijnenlever en currykruiden. Onder zie je een amuse met gefermenteerde rode biet, cottage cheese en honing. Tijdens het schrijven van deze post kwam ik erachter dat niet alle amuses op het menu stonden dat ik heb meegenomen. De amuse rechtsboven ben ik dus vergeten. Wat ik wel nog weet is dat we hier al alles heel erg lekker vonden. Het was heel smaakvol en het waren niet perse lichte smaken die je van een amuse verwacht, heel verrassend!

Ook kregen we natuurlijk de welbekende kaaslolly’s van Hiša Franka, gemaakt van Tolmin kaas. Het gehele diner stond er huisgemaakt brood op tafel. Het was een soort zuurdesembrood met gefermenteerde appelschilletjes. Ik val nu al in herhaling, maar ook dit was heel erg lekker.

Sardine, gekonfijte citroen & venkel

Het eerste échte gerechtje was een stukje sardine met gekonfijte citroen en een schuim van venkel. Ook kregen we een shotglaasje venkelsoep. Dit hapje paste op 1 lepel en het was ook de bedoeling dat je dit ineens op at. Daarna een slokje wijn nam en vervolgens de soep opdronk. Dit was een redelijk licht gerechtje qua smaak en weer heel erg lekker. Ook de wijn die we erbij kregen, een sivi pinot uit 2015, was heel lekker en bijzonder! Het was namelijk een Sloveense oranje wijn, die een hele typische smaak heeft. Het was voor ons de eerste keer dat we zo’n wijn dronken, maar we vonden het heel erg lekker. Zo lekker zelfs dat we later nog een flesje hebben gekocht om mee naar huis te nemen!

vlagzalm, koolwater, paddestoelen, pompoenolie-mayonaise & blauwe bessen

Het tweede gerechtje was ook vis, dit keer vlagzalm (dat heb ik later ook moeten opzoeken haha) en hierbij dronken we dezelfde wijn als bij het eerste gerechtje. Dit was al een iets steviger gerechtje qua smaken. De olie van pompoen is weer een typisch Sloveense specialiteit, dit kreeg je echt overal. Ik was zelf verrast door de combinatie met blauwe bessen. Ik zou zelf iets zoets niet bij dit gerecht verwachten maar het was heerlijk en gaf het gerecht iets fris!

Dirty zeekat, zeekraal, op houtskool gegrilde jonge ui

‘Wat vond ik hiervan?’. Dat hebben mijn vriend en ik ons nog een tijdje afgevraagd toen ik deze post ging schrijven. Bij dit gerechtje hebben we geen hele levendige herinneringen. Het was lekker, want alles was lekker, maar dit vonden we minder speciaal. Wat ik wel heel lekker vond was de wijn die hierbij geserveerd werd. Het was een sauvignon sumenjak die heel fruitig smaakte.

Bloemkoolravioli, babygeitenbouillon, babygeitenhersenen, zwarte bonen, ansjovis en hondsdraf

Dit was een gerecht waar ik een beetje bang voor was, aangezien ik al op meerdere blogs gelezen had dat er geitenhersenen geserveerd werden. Ik had nog de hoop dat dit me bespaard bleef, maar ook vanavond stonden er geitenhersenen op het menu. Toen de bediening dit langs kwam brengen zeiden ze ook met een sneaky glimlach: “succes”! Ik had er niet echt verwachtingen bij, maar ik vond het vooral een beetje gek omdat ik in mijn bachelor Psychobiologie natuurlijk op een hele andere manier met hersenen bezig ben geweest.

Nou, het viel heel erg mee. Sterker nog, dit was echt ontzettend lekker. Heel hartig qua smaak en vooral de bloemkool ravioli was fantastisch. De textuur van het gerecht was heel zacht, en ook de hersenen hebben een hele zachte textuur. Waar die hersenen nou naar smaken…. ze smaken heel zacht en hebben geen uitgesproken smaak. We dronken hierbij een lekkere chardonnay, een wijn die wat voller was dan de vorige twee wijnen. Dit gerechtje had ook een meer hartige smaak en dat paste dus perfect bij elkaar.

Forel, zwarte bes, wei

Dit was een van mijn lievelingsgerechtjes (denk ik, want ik vond alles super). De combinatie vis en bessen hadden we al eerder gehad en weer was het overheerlijk. Wat ik hier ook heel erg lekker vond was de popcorn, volgens mij van quinoa. Dit voegde iets zouts toe aan het gerecht wat weer heerlijk samenging met het zoete van de bessen.

pens, jus van eend, grottenkaas, gefrituurde brandnetel & chanterellen

Dit was het eerste gerechtje waarbij vlees de hoofdrol had, namelijk pens. Het gerecht was vrij zwaar, ook door de cantharellen en de grottenkaas. Het was iets wat we nog niet eerder hadden geproefd die avond. Waar de vorige gerechtjes intens waren van smaak, maar vaak wel nog iets fris of lichts hadden, was dit gerecht echt hartig en kruidig.

Drežnica-Idrsko-Mexico City / Bergkonijn 2.0 op vakantie in Mexico

Dit gerecht is natuurlijk al een feestje op het bord, en zo smaakte het ook. Toen we vorig jaar gingen dineren bij De School in Amsterdam aten we ook een gerechtje met mole. Toen ik ernaar vroeg vertelden ze ook dat ze geïnspireerd waren door de aflevering over Hiša Franko in Chef’s Table waar deze saus ook voorbij komt. Het was dus heel bijzonder om dit gerecht nu hier te eten. Vorig jaar vonden we de saus al erg lekker en bijzonder en dat was hier ook weer het geval. De smaak was toch weer heel anders, voor zover we ons dat nog kunnen herinneren, maar o zo lekker. Zo is eten niet alleen heel lekker, maar ook heel erg leuk en vol herinneringen.

Walnoot meringue, 21-dagen oude kefir, peer in kamille, boshoning en stuifmeelijs

Als toetje kregen we stuifmeelijs, waar ik een beetje van schrok. We moesten van tevoren doorgeven of we allergieën hadden, maar ik had niet vermeld dat ik allergisch ben voor alle grassen, pollen, bomen en bijna al het andere wat in de natuur te vinden is. Ik heb toen snel een pilletje anti-histamine genomen voordat ik aan het toetje begon, just to be sure. Het was een toetje zoals ik het nog nooit geproefd heb. De kefir is een hele intense, aparte smaak waarvan ik nog steeds niet weet of ik het lekker vind. Gelukkig vond ik de rest wel heel erg lekker, het waren hele zachte smaken die niet perse heel zoet waren.

En toen…

Na het toetje kregen we nog een plankje met mini koekjes met anijs en een truffel. Vervolgens wilde mijn vriend heel graag nog de kaas proeven en kregen we dus siri iz kleti,  ofwel kazen uit de kelder. Ook ik heb de kaas geproefd maar ik ben nog steeds geen enorme fan van heel sterk smakende kaas. De wijn die we erbij dronken, een Renero Rojac, was enorm lekker! Van deze laatste twee dingen heb ik geen goede foto omdat het toen wel erg donker werd en het licht was niet zo mooi meer op deze foto’s.

1424 woorden verder…

En nog steeds heb ik niet het gevoel dat ik heb omschreven hoe lekker we hebben gegeten. En het is niet alleen het eten, maar de hele ervaring. Je bent in een prachtig land met de blauwste rivieren en prachtige bergen vakantie aan het vieren.  Al dagen verheug je je op het diner en de vakantie is echt een avontuur. Je weet niet zo goed wat je kunt verwachten maar je weet wel al dat het fantastisch gaat worden. En het was fantastisch, het heeft onze verwachtingen echt overtroffen.

De volgende dag reden we na een heerlijk ontbijt verder… Tenminste als ik mijn vriend moet geloven. Ik moet zelf nog werken aan mijn ontbijtskills met een lichte kater. Die laatste wijn van de vorige avond was erg lekker, maar ook wel erg zwaar… oeps. Onderweg genoten we na van het diner en begonnen er stiekem al vakantieplannen voor volgend jaar te ontstaan, hoe gaaf zou het zijn om volgend jaar weer bij Hiša Franko te eten! To be continued…. 

 2 thoughts on “Eten bij Hiša Franko”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *