Griekse keuken: Feta, Aubergine & Zonneschijn

Griekse keuken: Feta, Aubergine & Zonneschijn

Deze maand doen we het een beetje anders dan we hiervoor hebben gedaan op mijn blog. Een paar weken geleden had ik namelijk weer een hot mess met Sarah. We besloten dit keer volgens een thema te koken: Grieks! Brainstormen voor recepten is vaak makkelijker rondom een thema en je wordt er creatiever van. Dat bleek ook wel, want in 1 middag hebben we 6 recepten gemaakt die je de aankomende maand op mijn blog gaat zien. Maar voordat ik deze Grieks geïnspireerde recepten met jullie ga delen, duiken we eerst even wat dieper in de “literatuur” over de Griekse keuken (daar komt toch die wetenschapper in me naar boven)…

De Griekse Keuken

De traditionele Griekse keuken kent veel Turkse invloeden, aangezien Griekenland lange tijd veroverd was door de Turken. Daarom zijn er ook veel traditionele gerechten in Griekenland en Turkije die veel op elkaar lijken! Net als ieder ander land heeft elke streek in Griekenland weer zijn eigen specialiteiten. Het binnenland is minder culinair verfijnd, met voornamelijk “boereneten”. Aan de kust is de keuken wat luxer, gezien daar ook de meeste toeristen komen en dus het meeste geld wordt uitgegeven.

Uit de kuststreek kennen wij natuurlijk ook de meeste recepten. Er wordt veel gekookt met olijfolie, kruiden, verse kaas, vis en groenten. Dit zijn natuurlijk ingrediënten die de gerechten perfect maken voor warm weer. Lekker frisse gerechten die niet te zwaar zijn. Vlees en yoghurt zijn ook vertegenwoordigd in de Griekse keuken,  omdat de Turken dit vroeger hebben ingevoerd.

Wat kun je deze maand verwachten?

De rest van de maand juni komen er recepten op mijn blog met een Grieks tintje. Ik heb niet alleen maar klassiekers gemaakt, maar ook geprobeerd om sommige klassiekers een leuke twist te geven. De meeste Griekse restaurants in Nederland serveren voornamelijk veel  vlees. Deze maand wil ik laten zien dat je ook zonder vlees ontzettend veel lekkere gerechtjes kunt maken.  De meeste recepten zijn daarom ook vegetarisch! Het is natuurlijk het allerlekkerst om de Griekse gerechten buiten in de zon te eten, maar helaas weet ik nog niet of het de hele maand juni prachtig weer wordt… Is het weer deze maand af en toe wat minder goed, dan kun je met deze gerechtjes in ieder geval de zomer in huis halen!

Bronnen: De Grote Kleyn – Onno Kleyn & De Dikke van Dam – Johannes van DamGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *