Aspergesoep met paddenstoelen

Aspergesoep met paddenstoelen

Mijn eerste aanraking met asperges als klein koekje was bij oma, als aspergesoep. En vies dat ik het vond! Ik wilde nog wel eens een lepeltje vocht naar binnen werken, maar die vieze, glibberige asperges gingen er niet in. Datzelfde heb ik lang met champignonsoep gehad, ik wilde alleen maar het vocht en niet die gekke champignons. Als één van deze twee soepen op het menu stonden bij oma, kregen de kleinkinderen (mijn zusjes waren net zo erg) een pannetje tomatensoep. Vandaag deel ik een recept voor aspergesoep met paddenstoelen, twee dingen waar ik vroeger van gruwelde. Zo zie je maar weer, door de jaren heen verandert je smaak.. Vooral als je dingen blijft proberen, en ik ben blij dat ik dat gedaan heb! Hoewel er bij oma nog steeds een pannetje tomatensoep op tafel staat als we aspergesoep eten, smul ik nu lekker van oma’s aspergesoep. Dit recept is een variatie op oma’s klassieker, mijn vriend en ik voegden ook paddestoelen en rauwe ham toe!

Aspergesoep met Paddenstoelen


Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Tijd 45 minuten
Porties 4

Ingrediënten

 • 700 gr witte asperges
 • 200 gr gemengde paddenstoelen
 • 100 gr rauwe ham
 • 40 gr roomboter
 • 40 gr bloem
 • 3 bouillonblokjes
 • zout & peper

Zo maak je het

 1. Schil de asperges en snij de asperges in kleinere stukken. Gooi de schillen niet weg!

 2. Kook de asperges en de schillen in 1,5 liter vocht tot de asperges gaar zijn, dit duurt ongeveer 10 minuten. 

 3. Haal de asperges uit het water, maar laat de schillen zitten. Voeg de bouillonblokjes toe aan het water en laat dit op laag vuur trekken. 

 4. Snij de paddenstoelen in kleinere stukjes en bak deze tot ze gaar zijn. 

 5. Snij de rauwe ham in reepjes en bak deze zonder olijfolie of boter knapperig.

 6. Smelt in een grote soeppan de boter en voeg hier de bloem aan toe. Bak de bloem een paar minuten mee tot hij goed gaar is. Voeg dan de bouillon toe, zonder de aspergeschillen. Doe niet alles in een keer, maar liever beetje bij beetje, zodat je de soep precies op de gewenste dikte kunt maken. 

 7. Als je soep de gewenste dikte heeft voeg je de asperges en de champignons toe en breng je de soep op smaak met zout en peper. 

 8. Serveer de soep met de rauwe ham. 2 thoughts on “Aspergesoep met paddenstoelen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *