Ravioli Quattro Formaggi

Ravioli Quattro Formaggi

Laatst vertelde ik nog over de pastamachine die stof stond te vangen in ons keukenkastje. Een paar dagen later kregen we van vrienden voor onze housewarming (ja, na twee maanden…) een raviolisteker en toen kon die verse pasta natuurlijk echt niet meer uitblijven. Dus dook ik op mijn vrije dag na mijn tentamen de boeken in. Ik wilde natuurlijk wel meteen perfecte ravioli maken en sloeg er dus allerlei kookboeken op na. En net als voor gnocchi, zijn de richtlijnen voor pastadeeg overal vrijwel hetzelfde, lekker makkelijk! Ik besloot de pasta te vullen met 4 soorten kaas, en dat was echt overheerlijk!

Wat heb je nodig? voor 2 personen
200 gram pastabloem
2 eieren (maat M)
75 gram ricotta
75 gram pecorino, geraspt
75 gram parmezaan, geraspt
75 gram buffelmozzarella, in hele kleine stukjes
peper
lekkere olijfolie

Begin met het maken van het pastadeeg. Maak een bergje van het bloem op je aanrecht en maak in het midden een kuiltje. Klop de twee eieren los en doe deze in het kuiltje. Meng dan vanuit het kuiltje steeds meer bloem met het ei tot alles goed gemengd is. Kneed het deeg dan ongeveer 10 minuten door, tot het een soepel en elastisch deeg is. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het een uur in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling. Meng de vier kazen en breng op smaak met peper. Dat was het, lekker simpel!  Nu moet je waarschijnlijk nog 55 minuten wachten op je pastadeeg. Perfect om het nog even over de kaas te hebben; gebruik gewoon wat je lekker vindt. De ricotta zorgt ervoor dat je vulling een geheel wordt. De buffelmozzarella voegt ook wat romigs toe aan je vulling en de parmezaan en pecorino zijn juist sterke smaken. Je zou ook gorgonzola kunnen proberen bijvoorbeeld.Als het deeg zover is, haal je het uit de koelkast en verdeel je het in vier stukken. Kneed het nog even kort door en haal het dan op de wijdste stand door de pastamachine. Herhaal dit een aantal keer en stel dan de pastamachine elke keer op een iets smallere stand in tot je deeg de gewenste dikte (of eigenlijk dun-te) heeft. Mijn pastamachine heeft 9 standen en ik ben tot stand 7 gegaan.

Leg dan een plak deeg op een met bloem bestoven aanrecht. Verdeel hierover kleine hoopjes vulling, een theelepel is genoeg. Maak nu rondom de hoopjes het deeg nat met wat water, zodat je ravioli goed aan elkaar blijft plakken. Leg nu een tweede plak deeg erop en steek de ravioli uit met een raviolisteker of een koekjessteker. Doe dit ook met de andere twee lappen deeg. Van de restjes deeg kun je weer even opnieuw een bal kneden en door de pastamachine halen. Als je deeg echt veel te droog is geworden kun je er een heel klein beetje water bij doen. De ravioli die je al klaar hebt kun je even op een plank of bord leggen, zorg gewoon dat alles bestoven is met een beetje bloem zodat het niet gaat plakken. Als je alle ravioli klaar hebt doe je ze in een pan met kokend water en kook je de ravioli in 3 minuten gaar. Serveer met een lekkere olijfolie en wat peper.

Nu zul je misschien denken, dit gerecht bestaat enkel uit pasta en kaas? Dat klopt, ik vond deze pasta in al zijn eenvoud te lekker om hem te “verpesten” met een saus. Ik had er oorspronkelijk wel een simpele tomatensaus bij in gedachten om een beetje te compenseren voor alle zware smaken van de kaas, maar het deed de pasta geen goed. Volgens mij mag het ook helemaal niet volgens de Italiaanse regels, een pasta met ei hoort gecombineerd te worden met een romige saus. Anyways, serveer deze pasta dus vooral gewoon saus-loos. Volgens Italiaans gebruik is pasta natuurlijk ook geen hoofdgerecht, maar een gerecht dat je voor het hoofdgerecht eet. Je kunt dus ook the all Italian way gaan en deze pasta serveren als voorgerecht. Halveer dan wel de porties.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *