Ovenaardappels

Ovenaardappels

Aardappels, ik heb er een haat-liefde-verhouding mee. Thuis aten we altijd gekookte aardappels zonder saus, afgrijselijk. En toen ik op kamers ging nam ik me voor om nooit meer aardappels te eten. Een tijdje ging dat heel goed. Maar toen realiseerde ik me dat ik toch wat zwart-wit had gedacht, want je kunt veel meer met aardappels dan alleen koken. Aardappeltjes uit de oven werden toen favoriet. En dat zijn ze nu nog steeds, dus deel ik mijn twee favoriete oven-aardappels met jullie!

De eerste manier, en ook de meest gemaakte variant, zijn krieltjes uit de oven. Neem zoveel krieltjes als je wilt, en snij de grote eventueel doormidden. Was ze, en kook ze ongeveer 10 minuten. Doe ze dan in een ovenschaal, ruim olijfolie erover en op smaak brengen met grof zeezout en verse kruiden. Ik neem meestal een mix van Italiaanse kruiden: tijm, rozemarijn en salie bijvoorbeeld. Dit zet je ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden.

De tweede manier is de Hasselback aardappel. Neem per persoon 2 niet te grote aardappels. Was de aardappels en snij de aardappels in dunne plakjes. Snij de aardappel niet helemaal door, het onderste stuk laat je aan elkaar zitten. Pers een paar teentjes knoflook fijn (afhankelijk van hoeveel aardappels je maakt natuurlijk) en doe dit tussen de aardappelplakjes. Smeer de aardappels in met wat olijfolie en kruid met peper, grof zeezout en paprikapoeder. Zet ze dan ongeveer 45 minuten in de oven op 200 graden. Strooi er dan een beetje fijn geraspte parmezaanse kaas overheen en zet nog ongeveer 10-15 minuten terug in de oven.

Twee hele leuke, simpele manieren om aardappels ontzettend lekker te maken. Vooral de laatste variant ziet er ook nog fancy uit, en is dus ook heel leuk als er eters komen. Het fijne van deze aardappelgerechten is dat het hartstikke makkelijk is en je ondertussen allerlei andere dingen kunt klaarmaken terwijl je aardappels in de oven staan.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *