Gnocchi met Salieboter

Gnocchi met Salieboter

Net voordat mijn vriend en ik gingen samenwonen kochten we samen een pastamachine. Het leek ons superleuk om samen pasta te maken op zondag. De eerste maand was super druk, maar in januari vonden we eindelijk de tijd om een keer zelf pasta te maken. En van alle pasta’s die we konden maken, kozen we gnocchi. Juist, ongeveer de enige pasta waarvoor je geen pastamachine nodig hebt. Die pastamachine staat dus nog steeds ongebruikt in de kast, maar de eerste zelfgemaakte “pasta” was een feit. We maakten gnocchi met salieboter, een echte klassieker. Ieder kookboek dat ik opensloeg gaf hetzelfde recept, dus besloten we het te maken zoals iedereen het doet. Daarbij heb ik wel nog wat tips & tricks voor jullie, zodat je zelfgemaakte gnocchi in één keer goed gaat.

Wat heb je nodig? Voor 2 personen & extra gnocchi
1 kg kruimige aardappels
200 gr bloem, liefst typo 00 als je dat kunt vinden (pastabloem)
1 ei
120 gr roomboter
15 gr salie
zout & peper

Begin met het koken van de aardappels. Volgens het ene kookboek doe je dat met schil, volgens het andere kookboek doe je dat zonder schil. Wij deden het met schil, maar het schillen terwijl de aardappels nog heet zijn vonden we een hels klusje. Schil ze daarom gerust van tevoren en kook de aardappels daarna gaar in ongeveer 15-20 minuten. Knijp de aardappels fijn met een pureeknijper. Als je die niet hebt (wie heeft dat nou eigenlijk? Ja, wij.) stamp ze dan heel fijn met een pureestamper. Voeg dan 200 gram bloem, 1 ei en een flinke snuf zout toe en kneed dit tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg dan en maak er rolletjes van. Snij deze rolletjes in stukjes en dit zijn eigenlijk al je gnocchi. Je kunt ze nu nog over een gnocchiplankje rollen, maar nogmaals: wie heeft dat nou? Wij niet hoor.  Wanneer je gnocchi maakt met tomatensaus is een beetje structuur aan je gnocchi wel makkelijk, zodat de saus beter aan de gnocchi blijft zitten en dus beter verdeeld wordt. Wil je ribbeltjes maken zonder gnocchiplankje, rol ze dan over een vork. Als je ook gnocchi met salieboter wil maken kun je de gnocchi ook gewoon glad laten.


Dit is dus een pureeknijper, heel handig ding eigenlijk! 

Voor twee personen neem je ongeveer 200-250 gram gnocchi. De rest van de gnocchi kun je invriezen. Zorg er wel voor dat  je de gnocchi eerst apart invriest zodat ze niet aan elkaar plakken. Als ze eenmaal bevroren zijn kun je ze in een diepvrieszak of bakje bij elkaar doen.

Bewaar de gnocchi die je gaat gebruiken even op een schoon bord. Smelt de boter zachtjes in een steelpannetje en schep hier het witte gedeelte vanaf, zodat je de boter klaart. Nu kun je de boter verhitten zonder dat hij snel verbrand. Verhit de boter tot hij wat donker is, het krijgt nu een beetje een nootachtig smaakje: beurre noisette! Kook ondertussen de gnocchi. De gnocchi is gaar zodra de gnocchi boven komt drijven, dit duurt ongeveer 2 minuten. Doe een beetje van de beurre noisette in een koekenpan en bak hierin de gnocchi tot ze goudbruin en knapperig zijn.  Laat de rest van de boter in het steelpannetje zitten en frituur de blaadjes salie even snel in deze boter en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Serveer de gebakken gnocchi met de gefrituurde salie, wat versgemalen peper en een eetlepel beurre noisette.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *