Rode curry met Garnalen

Rode curry met Garnalen

Een tijdje geleden postte ik al een recept voor groene curry, waarin ik ook vertelde dat mijn vriendinnen echt fervent liefhebbers zijn van curry. De avonden dat we geen curry eten samen zijn denk ik op 1 hand te tellen. In Wageningen leerde ik nieuwe mensen kennen en ik ontdekte misschien wel een patroon… Ik word snel vrienden met mensen die van curry’s houden (of alle mensen houden van curry). Toen Sarah, blogger van liveeatlearn.com, voor het eerst kwam eten kookten we samen. We maakten haar lievelingsgerecht op dat moment: coconut curry. Zie jij het patroon ook…? Nu kan ik natuurlijk zelf ook niet meer achterblijven, en dus maakte ik zelf ook een overheerlijke curry, gebaseerd op Sarah’s recept. Ik voegde garnalen, limoen en veel gember toe om het een heerlijk fris gerecht te maken!

Wat heb je nodig? Voor 2-3 personen
150 gr basmatirijst
1 ui
1 teen knoflook
1 rode paprika
handje taugé
200 gr grote garnalen
2 stengels lente-ui
6 tomaatjes (Tasty tom bijvoorbeeld)
2 kleine aardappels
duimlengte gember
2 limoenen
1 blik kokosmelk
1,5 eetlepel rode curry
1,5 theelepel chili knoflook saus
1 eetlepel vissaus
1 eetlepel honing
1/2 groentebouillonblokje
olijfolie

Snipper de ui, snij de knoflook en de gember heel fijn. Snij de paprika in stukjes, schil de aardappels en snij deze in kleine blokjes. Bak de ui, gember, knoflook en paprika aan in wat olijfolie tot de groenten zacht zijn. Voeg dan de currypasta toe en bak even mee. Doe de rijst met 325 ml water in een pan en laat dit 12 minuten koken. Ondertussen gaan we verder met de curry. Voeg de kokosmelk, de chili knoflooksaus, de vissaus, de honing, het bouillonblokje, de aardappelblokjes en het sap van 1 limoen toe. Laat dit even pruttelen en proef dan even. Voeg eventueel nog iets van smaakmakers toe. De limoen maakt het frisser, de chili knoflook saus pittiger, de honing maakt het zoeter en als je het nog niet zout genoeg vindt kun je wat drupjes vissaus toevoegen. Terwijl je currysaus pruttelt snij je de tomaten in partjes en de lente-ui in ringetjes. Bereid nu ook je garnalen, ik kocht voorgekookte garnalen dus ik hoefde ze alleen nog maar te pellen. Als je rauwe garnalen hebt bak je ze even in wat olijfolie in een koekenpan. Als de rijst gaar is, giet je deze af. Proef een blokje aardappel om te controleren of de aardappels goed gaar zijn. Doe dan de tomaten, garnalen, lente-ui en taugé bij de currysaus, warm nog even 2 minuutjes goed door. Serveer de curry met rijst en extra partjes limoen.

De smaak van dit gerecht is heel erg afhankelijk van de currypasta en de smaakmakers die je gebruikt. Ik gebruik de rode currypasta van Koh Thai en van “Chili Garlic Sauce” van Lee Kum Kee. Beiden zijn gewoon bij Albert Heijn te koop, al moet je misschien wel even zoeken want bij mij stond het niet bij de rest van de curry’s maar een stukje verderop. Als je zelf een favoriete currypasta hebt, kun je die natuurlijk ook gebruiken voor dit gerecht. Verder is het bij dit gerecht belangrijk om goed te proeven en vooral hele kleine beetjes toe te voegen. Je voegt al snel te veel toe van één smaakmaker en juist de balans tussen alle smaken is bij deze curry heel belangrijk. Nu klinkt het allemaal heel ingewikkeld, maar als je tussendoor goed proeft en doet wat jou het lekkerst lijkt, komt het helemaal goed met deze curry!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *