Tian Provençale

Tian Provençale

Dit recept is geïnspireerd op het recept voor Tian Provençale uit “Mijn Franse keuken” van Rachel Khoo. Dit kookboek kocht ik een aantal jaar geleden in de bonus bij de Albert Heijn en deze tian was het eerste gerecht dat ik maakte. Normaal lukken gerechten natuurlijk nooit zo mooi als in een kookboek, maar dit gerecht kwam práchtig uit de oven. Het is een plaatje op tafel en is natuurlijk perfect om te serveren als je gasten krijgt! Ik paste het gerecht een klein beetje aan om ‘m nog iets lekkerder te maken.

Wat heb je nodig? Voor 1 schaal, ongeveer 5-6 porties
4 rode uien
4 teentjes knoflook
1 aubergine
1 courgette
5 stevige tomaten
verse tijm
verse basilicum
parmezaanse kaas
olijfolie
peper & zout

Snij de rode uien in halve ringen en de knoflook heel fijn. Bak dit zachtjes aan in wat olijfolie samen met de verse takjes tijm. Dit mag gerust 20 minuutjes op een zacht vuurtje garen zodat de uien lekker zoet en zacht worden. Snij de tomaten, de aubergine en de courgette in hele dunne plakken die allemaal ongeveer gelijk zijn. Verwarm ook de oven voor op 180 graden. Als de uien helemaal zacht zijn, doe je de uien in een ronde overschaal. Leg hierop een laagje groenten, ik neem hiervoor meestal de grootste plakken aubergine. Rangschik vervolgens de groenten en blaadjes basilicum afwisselend in de ovenschaal. De buitenste rand is makkelijk en daarna probeer ik een soort roosje te maken van de overige groenten. Hoe je de ovenschotel opbouwt kun je ook zien op de onderstaande foto. Besprenkel met olijfolie en bestrooi vervolgens met zout en peper. Bak de tian 40 minuten. Haal de groenteschotel uit de oven en rasp er een dun laagje parmezaanse kaas overheen. Zet dan nog 10-15 minuten terug in de oven, zodat de kaas smelt en een beetje krokant wordt.

De grootte van je groenteschotel, en voor hoeveel personen je hem maakt, is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je schaal en je groenten. Ik heb maar 1 ronde ovenschaal en ik hou vaak wat groenten over. Hou jij ook wat groenten over? Bak ze dan even in de pan waar je ook de uien in hebt gedaan en eet ze als lunch, of gebruik ze voor een salade of pastasaus. Overigens is mijn schaal ook niet hoog genoeg voor de grootste plakken aubergine. De grote plakken snij ik altijd doormidden, zodat alle groenten ongeveer even hoog zijn en het netjes in je schaal past. Door de kruiden die je toevoegt krijgt het een heerlijk mediterraans smaakje. Je kunt het bij veel gerechten serveren. Wij aten het dit keer met gekruide aardappeltjes en een salade, maar het is ook heerlijk bij vis bijvoorbeeld.2 thoughts on “Tian Provençale”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *