Kruidige Stoofpeertjes

Kruidige Stoofpeertjes

Normale mensen maken stoofperen doorgaans in november en december, lekker voor bij het kerstmenu en wildgerechten. Maar ik besloot in januari pas dat ik m’n eigen stoofperen wilde maken omdat ik ze wilde verwerken in een cake. Mijn moeder en oma maken allebei superlekkere stoofperen, maar toen ik ze belde voor het recept was mijn moeder aan het werk en m’n oma niet thuis. Ik moest het dus zonder hulp van het thuisfront doen helaas… Gelukkig werden deze stoofperen ook overheerlijk, hoewel ik ze uiteindelijk heel anders heb gemaakt dan mijn moeder en oma altijd doen.

Wat heb je nodig? Voor 6 stoofperen
6 peren
1 fles soepele rode wijn
1 sinaasappel of mineola
3 steranijs
3 kaneelstokjes
8 kardemompeulen
3 kruidnagels
75 gr (riet)suiker

Schil de peren met een dunschiller. Ik laat de peertjes altijd heel, maar je kunt ze ook in vieren snijden en het klokhuis eruit halen. Doe de peren in een grote pan. Voeg de rode wijn, de specerijen, de suiker en de schil van 1 sinaasappel toe. Vul dan aan met water tot de peertjes helemaal onder staan. Zet op een heel zacht vuurtje (als je een gasfornuis hebt kun je nog beter een sudderplaatje gebruiken) en laat de peren met de deksel op de pan gaar stoven. Hoelang dit duurt is afhankelijk van de peer die je gebruikt. Laat de peren in het vocht afkoelen en bewaar ze tot gebruik in wat stoofperenvocht in de koelkast.

Dit recept is natuurlijk super simpel, maar alles staat of valt met de juiste peer. Sommige mensen zweren bij de Gieser Wildeman, en dat is ook een officiële stoofpeer. De stooftijd voor deze peer is ongeveer 3 uur, en dat maakt het recept dus vrij tijdrovend.  Ook St. Remy is een redelijk veel gebruikte stoofpeer. Beide peren komen rond oktober in het seizoen en zijn verkrijgbaar tot ongeveer februari/maart. Heb je geen zin om 3 uur lang te wachten op je stoofperen, dan kun je ook een handpeer gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een Beurré Hardy. Dit is een handpeer die ook geschikt is voor het maken van stoofpeertjes. Deze peer is veel sneller klaar, in ongeveer 20 minuten stoof je hem gaar. Deze peer is vaak het hele jaar door te verkrijgen, en dat is natuurlijk superhandig als je in de zomer ineens stoofpeer-cravings hebt!

Stoofperen eet je zo, als bijgerecht bij je avondeten. Rond Kerst wordt het natuurlijk klassiek gecombineerd met wild, een super combinatie! Maar stoofperen zijn ook lekker door de salade, in de yoghurt met granola of in een cake. En dat laatste recept komt volgende week online!

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *