Chili sin Carne

_mg_0942

Deze chili at ik voor het eerst een aantal jaar geleden op een koude, natte, dinsdagavond. Echt zo’n avond waarop je comfortfood nodig hebt. En dan is deze chili perfect. Het originele recept is met gehakt, maar ik besloot deze chili vegetarisch te maken. Zo is ie dus ook perfect voor een druilerige MeatFreeMonday. Overigens is dit ook een fantastische gerecht voor een grote groep, als je pan maar groot genoeg is kun je dit makkelijk voor 8 of zelfs 12 personen maken!

_mg_0935

Wat heb je nodig? Voor 4-5 personen
2 uien
3 teentjes knoflook
1 grote winterwortel
2 rode paprika’s
1 prei
1 jalapeño peper
1 doosje champignons
2-3 tomaten
1 blik ananasschijven op sap
2 middelgrote blikken kidneybonen
2 blikjes tomatenpuree
verse koriander
chilivlokken
zout & peper
crème fraîche
evt. gembersiroop

Snij de ui en de knoflook fijn en de wortel in blokjes. Fruit deze in wat olie aan in een grote pan. Snij ondertussen de paprika in blokjes, de champignons in vieren, de peper heel fijn en de prei in ringetjes. Als de ui, wortel en knoflook gefruit zijn voeg je de overige gesneden groenten toe. Bak deze ongeveer 10 minuten mee, tot alles gaar begint te worden. Bak dan de tomatenpuree ook even mee. Laat de ananas en de bonen uitlekken, maar vang het vocht op. Voeg het vocht toe aan de pan met groenten en laat een kwartiertje pruttelen. Ondertussen snij je de steeltjes van de koriander fijn, de ananas en de verse tomaten in blokjes. Voeg dit samen met de bonen toe en laat alles goed doorwarmen. Vervolgens ga je proeven. Waarschijnlijk moet je wat zout toevoegen, eventueel wat chilivlokken en als je het liever wat zoeter hebt voeg je ook wat gembersiroop toe. Als je chili naar wens is serveer je hem met verse koriander, crème fraîche en eventueel wat Turks brood.

Even over die jalapeño, dat is geen lieverdje. Hij ziet er best schattig uit, zo’n klein groen pepertje met ronde vormen, maar dat is slechts vermomming. Ik hou zelf best van een goed pittige chili en voeg dus gerust een hele jalapeño toe. Je tafelgenoten wil je liever niet keihard laten zweten, dus als je niet zeker weet of ze van pittig houden voeg je gewoon een half pepertje toe. De andere helft kun je prima invriezen en later gebruiken. Rasp hem dan bevroren boven je gerecht, dat werkt prima!

_mg_09331 thought on “Chili sin Carne”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *