Limburgs Zoorvleis

_mg_0869

Net als vorige week, vandaag weer een heerlijk nostalgisch, comfort-food gerechtje. Vroeger bestelde mijn vader bij zijn portie frietjes ook altijd een bakje Limburgs zuurvlees. Ik was zo’n kind dat alles wilde proeven en ik mocht dan ook een hapje. Heerlijk vond ik het! Nu ik groot ben kan ik zelf dit traditionele Limburgse gerecht maken. Het is perfect voor een dag studeren of niksen op de zondag. Het gerecht moet uren stoven. In de tussentijd kun je andere dingen doen en verspreid de heerlijke geur zich door je huis. Er zit niets anders op dan te wachten tot het eindelijk avond is. Mijn vriend en ik maakten dit gisteren, tijdens een zondag studeren. We gingen al om half 6 aan tafel, omdat we zo veel zin hadden om dit eindelijk te eten na een hele dag wachten.

_mg_0818

Wat heb je nodig? Voor 3 royale porties
600 gr runderpoulet/stoofvlees
1 hele flinke ui, of 2 normale
laurierblaadjes
kruidnagels
appelstroop
ontbijtkoek
natuurazijn

Dit is een gerecht wat je op gevoel kookt. Mijn vriend heeft het van zijn moeder geleerd, en op die manier maken we het nog steeds. Het liefst zou ik het met iedereen die het wil leren een keer gaan maken, dat werkt natuurlijk het beste. Maar deze blog zou je toch ook een heel eind op weg moeten helpen! Hoeveel je precies van elk ingrediënt nodig hebt, hangt natuurlijk helemaal af van je eigen smaak. Ik zal een indicatie geven van wat wij dit keer ongeveer hebben gebruikt, maar proef vooral goed tussendoor en doe wat je zelf het lekkers vindt!

_mg_0794

Snijd het vlees in blokjes en bak het aan in roomboter met wat zout en peper. Als er veel vocht vrijkomt, verwijder dit dan uit de pan. Het vlees moet echt even bakken, nog niet stoven. Snipper ondertussen de ui en voeg deze toe als het vlees rondom bruin is. Bak nog even mee en voeg dan ongeveer 100 ml azijn toe. Wees niet te voorzichtig met de azijn, de ontbijtkoek en stroop die je later toevoegt maakt het gerecht weer zoeter. Voeg dan zoveel water toe tot het vlees helemaal onder staat. Voeg laurierblaadjes en kruidnagels toe, van elk ongeveer 6. Laat het dan zeker 2 uur stoven, tot het vlees gaar is en uit elkaar valt. Om te bepalen of je het vlees gaar en zuur genoeg vindt, kun je het beste even een klein stukje proeven. Niet zuur genoeg? Voeg nog een scheutje azijn toe. Nog niet zacht/gaar genoeg? Laat het dan nog een half uurtje langer pruttelen. Geduld is key in dit gerecht!

Als je dan eindelijk het vlees al die uren hebt laten stoven kunnen we verder. Verwijder de kruidnagels en laurierblaadjes. Snij een aantal plakken ontbijtkoek in kleine blokjes en voeg dit toe aan het stoofvlees. Laat dit langzaam oplossen. De ontbijtkoek bindt de saus en maakt het gerecht zoeter. Wij gebruikten ongeveer 6 plakjes ontbijtkoek, maar dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel water je hebt toegevoegd en hoe dik of dun je de saus graag wil hebben. Vervolgens voeg je ongeveer anderhalve eetlepel stroop toe, maar ook dit is op smaak. Wil je het wat zoeter, doe dan wat meer stroop. Vind je het te zoet en is het zuurtje weg, dan kun je nog een klein beetje azijn toevoegen. Proef natuurlijk ook nog even of er nog zout of peper bij moet.

En dan is je Limburgs Zoorvleis klaar! Serveer het lekker oud-Hollandsch met aardappelpuree en rode kool met appeltjes. Of natuurlijk met een portie frietjes, zoals ik van m’n vader heb geleerd. Een lekker glas rode wijn erbij en je hebt een heerlijk diner!

_mg_0834_mg_0860Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *