Erwtensoep

img_2593

Dit recept is al favoriet sinds ik een klein meisje was. We gingen dan in de winter op zondag bij oma wel eens erwtensoep eten. Heerlijk vond ik het! Oma liet altijd de laurierblaadjes in de soep zitten en er was niets leuker om als klein meisje een blaadje in m’n soep te vinden, wat een feest was dat! Afgelopen week had ik tentamenweek en leerde ik het weekend ervoor bij mijn ouders. Terwijl ik studeerde voor mijn statistiek tentamen maakte mijn moeder op zaterdagmiddag deze erwtensoep. Een echt familierecept dus, deze erwtensoep van oma. Niks lekkerder om op een koude dag een lekker bord erwtensoep te eten, heerlijk comfort food!

Wat heb je nodig?
500 gr runderriblap
1 kg spliterwten
2 prei
2 winterpenen
1 knolselderij
4 aardappels
3 uien
bosje selderij
3 laurierblaadjes
bouillonblokjes
2 rookworsten

img_2573

Doe het vlees in een pan met ongeveer 4 liter water. Kook het vlees zachtjes gaar, schep het eventuele schuim uit de pan. Als het vlees gaar is neem je het uit de pan. Doe dan de spliterwten, laurierblaadjes en bouillonblokjes in het water. Per halve liter water voeg je 1 bouillonblokje toe. Kook de erwten in 1 tot 2 uur zachtjes gaar. Snij ondertussen alle groenten fijn en de aardappels in grove stukken. Voeg ze toe als de erwten gaar zijn en kook de groenten ongeveer een half uur mee. Haal de aardappels uit de pan en prak deze fijn en voeg ze weer toe. Snij de rookworst in plakjes en voeg deze ook toe, laat de soep nog een kwartier goed doorwarmen zodat de rookworst gaar wordt in de de soep. Doe je net zoals oma, laat dan de laurierblaadjes in de soep zitten. Je kunt ze natuurlijk zelf ook even zoeken en eruit halen. Serveer de soep met roggebrood met katenspek.

Tip van oma: tel hoeveel stukken aardappel je in de soep doet, zodat je zeker weet dat je alle aardappels geprakt hebt. De aardappel voeg je overigens toe voor de binding, het zetmeel van de aardappel maakt de soep lekker stevig.

Nog even over het vlees, oma maakt het altijd met runderriblap. Als je dit niet kunt vinden, vraag dan even advies bij de slager voor het beste alternatief. De rookworsten, die namen we natuurlijk van de Hema… Maar dat kan ook niet anders als je als bijbaan 3 jaar bij de Hema hebt gewerkt.

img_25861 thought on “Erwtensoep”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *