Salade Niçoise

IMG_2451

Na een lange blogvakantie, ik had bijna een maand vooruit gewerkt, vandaag weer een recent recept. En omdat het zo mooi weer is at ik natuurlijk een salade, what else? Mijn vriend en ik gingen samen koken, maar we hadden nul inspiratie. Na een blogrondje kwamen we uit op mijn pasta pestosalade, maar we hadden ook heel veel zin in vis. We besloten de ingrediënten een beetje aan te passen en tonijn toe te voegen. Na nog 5 minuten aanpassen kwamen we uit bij een salade Niçoise! Dan is het doel van mijn blog voor mij in ieder geval bereikt: lekkere recepten die ook weer ter inspiratie dienen voor andere overheerlijke ideeën.

Het leuke van salade Niçoise is dat het, net als Caesar Salad, geen vaste receptuur heeft. Je kunt dus gewoon toevoegen en weglaten waar je op dat moment zin in hebt of wat je in huis hebt! Varieer dus vooral met deze ingrediëntenlijst, want dat is alleen maar leuk.

IMG_2450

Wat heb je nodig? voor 4-5 personen
2 kleine kroppen sla (Romaine & Tricolor bijvoorbeeld)
350 gr haricots verts
5 eieren
1 blikje sardientjes
2 blikken tonijn op water
1 blik artisjokharten
zwarte olijven (Kalamata olijven zijn een aanrader!)
kappertjes
1 citroen
goede olijfolie
zwarte peper

Zoals jullie van me gewend zijn, is dit weer een super simpel salade recept. Maak allereerst de haricots verts schoon en kook deze 4 minuten. Spoel af met koud water. Kook dan de eieren, op de manier zoals jij het lekkerst vindt. Je zou ze ook kunnen pocheren bijvoorbeeld! Zelf leg ik ze in kokend water en kook ze dan 7 minuten, dan vind ik ze perfect. Was de sla en scheur grote blaadjes eventueel in kleinere stukken. Verdeel de sla over de borden en verdeel hierover alle andere ingrediënten. Doe dit naar smaak, wij aten met twee mensen die geen olijven lusten en die hebben we dan ook weggelaten op die borden. Maak de salade af met een flinke scheut olijfolie, citroensap en wat zwarte peper. Serveer met partjes citroen en brood.

IMG_2464

Wij gebruikten olijfolie die we kochten in Lucca. We gingen lunchen bij een hele schattige osteria naast de basiliek. Alle producten die ze gebruikten verkochten ze ook in hun restaurantje. Na 1 hap van ons gerecht waren we verkocht en we liepen met 3 flessen olijfolie naar buiten. Ik gebruikte dus jonge olijfolie uit Toscane, maar elke olijfolie die jij lekker vindt is natuurlijk geschikt voor dit gerecht!

IMG_2461Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *