Armeense gegrilde groentensalade

IMG_1861

Alweer een salade vandaag, maar dit keer een bijgerecht! Ik maakte deze salade met de Armeense huisgenoot van mijn vriend, toen we spontaan besloten te koken die dag. Het recept is van zijn moeder, en het is echt overheerlijk! We hebben op een zonnige middag toch heel wat tijd in de keuken gespendeerd. Gelukkig konden we ’s avonds wel lekker buiten de salade op eten met de rest van de huisgenoten. Een grappig detail: het huis van mijn vriend heeft geen tuin en staat aan een rotonde. Als we buiten willen eten, slepen we de tafel en stoelen maar gewoon in de berm. We eten dan heerlijk buiten, met zicht op de rotonde! Gelukkig heeft het eten er nog nooit minder om gesmaakt.

Wat heb je nodig? Voor 4-5 personen
1 kg paprika’s (rood/geel/groen)
2 aubergines
6 tomaten
1 rode ui
1 citroen
verse koriander
zout & peper
extra vierge olijfolie

IMG_1848

Verwarm de oven voor op 250 graden. Leg (een deel van) de groenten op een rooster en zet ze minstens 20 minuten in de oven. Tot je ziet dat het vel bruin begint te worden en loslaat. Bij de tomaten duurt dit minder lang dan bij de paprika’s bijvoorbeeld. Haal ze dan uit de oven en laat even afkoelen want de groenten zijn heel erg heet. Verwijder van alle groenten het vel en de zaadlijsten uit de tomaat. Snij of scheur alles in kleinere stukken en doe alles in een grote kom. Snij een rode ui in halve ringen en voeg toe. Knijp dat het sap van een hele citroen boven de salade uit, voeg een flinke scheut olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg als laatste een flinke hand fijngehakte koriander toe.

IMG_1853

Zoals je ziet is deze salade eigenlijk helemaal niet moeilijk, het duurt alleen vrij lang. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Allereerst, als je de aubergine te lang in de oven laat zitten ontploft hij. Been there, done that. Haal hem er dus op tijd uit. Daarnaast wordt deze salade nog lekkerder als je hem lang laat staan. Maak hem gerust in de ochtend. En zoals je op de foto’s ziet zijn wij de verse koriander vergeten, maar dit is echt een must!

De foto’s zijn wellicht niet helemaal wat jullie van me gewend zijn. Ik had helaas mijn camera niet meegenomen en heb de foto’s ditmaal met mijn iPhone gemaakt.

IMG_1864

IMG_1860Het prachtige uitzicht op de rotonde tijdens ons diner in de berm. 

 2 thoughts on “Armeense gegrilde groentensalade”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *