Uiensoep

Mijn vriend maakt hier thuis altijd de uiensoep en naar eigen zeggen is dit een echt gevorderde recept. Hij maakt namelijk geen gebruik van hoeveelheden en maatbekers, maar doet alles uit de losse pols. Het onderstaande recept is dan ook meer een indicatie dan een echt recept. Wij namen extra grote uien zodat we minder uien hoeven te schillen. Ik denk dat we zeker een kilo ui gebruikten voor deze soep. Maak de soep volgens dit recept, maar proef vooral goed tussendoor en maak deze uiensoep helemaal naar eigen smaak. Serveer de uiensoep met stokbrood met oude kaas die je even onder grill hebt gezet.

Print

Uiensoep

Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Voorbereidingstijd 30 minutes
Kooktijd 1 hour 30 minutes
Tijd 2 hours

Ingrediƫnten

  • 5 uien hele grote
  • 2 eetl bloem
  • 1 glas witte wijn
  • ruim bouillon rund of groente
  • 5 laurierblaadjes
  • 1 eetl suiker
  • roomboter
  • peper

Zo maak je het

  1. Snij de uien in halve ringen. Smoor de uien in roomboter op een laag vuur. Hoe langzamer, hoe beter. Houdt de deksel op de pan en schep af en toe om. Dit kun je makkelijk 20-30 minuten laten staan.  

  2. Doe de suiker erbij en zet het vuur hoger. Laat de uien karameliseren tot ze goed bruin zijn. 

  3. Doe dan een beetje extra boter en de bloem erbij. Roer dit goed door, de bloem moet garen. Giet er dan de witte wijn bij en roer goed door. 

  4. Vervolgens ga je de bouillon toevoegen. Omdat je geen klontjes wil van de bloem doe je dit eerst soeplepel voor soeplepel. Voeg zoveel bouillon toe tot je de verhouding uien-vocht perfect vindt. 

  5. Voeg de laurierblaadjes toe en laat de soep dan op een laag vuurtje trekken, het hoeft niet te koken. 

  6. Om de soep af te maken voeg je een scheutje cognac toe. Proef even en breng op smaak met peper. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *