Pizza Carpaccio

Nu de Griekse maand voorbij is en ik weer zonder thema kan koken, val ik toch weer snel in m’n oude vertrouwde gewoonte… de Italiaanse keuken. Met het warme weer van afgelopen weekend was de keus voor pizza natuurlijk ook snel gemaakt. Of deze pizza echt zo Italiaans is weet ik eigenlijk niet. De Italianen zijn nogal kieskeurig als het op pizza aankomt en veel ingrediënten zijn echt not done op een pizza. Maar daar trek ik me lekker niks van aan. Of deze pizza carpaccio nou mag of niet, hij is gewoon heel erg lekker en daar gaat het uiteindelijk toch om!

Op heerlijke zomerdagen zoals afgelopen weekend maak en eet je deze pizza natuurlijk buiten. Bij mijn ouders thuis maken we de pizza al jaren op de BBQ, zodat niemand op heerlijke zomeravonden in een hete keuken hoeft te staan. Na jaren oefenen gaat dit heel gesmeerd. Ik maak samen met mijn vriend het deeg en snij het beleg. Mijn vader is chef BBQ en regelt het bakken van de pizza’s. Mijn moeder en ik rennen snel naar binnen zodra er een pizza klaar is, om een nieuwe lap deeg uit te rollen en vers te beleggen zodat er altijd een pizza op de steen ligt. Dit alles onder toeziend oog van de hond en de rest van de familie die onder het genot van een wijntje wacht op verse pizza’s. Zo is pizza’s maken niet alleen heel lekker, maar ook onwijs leuk en gezellig!

Print

Pizza Carpaccio


Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Tijd 1 hour 30 minutes
Porties 2

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gr bloem
  • 10 gr droge gist
  • 125 dl lauw water
  • 3/4 tl zout
  • olijfolie

Voor het beleg

  • 8 eetl tomato frito
  • 2 tl Italiaanse kruiden gedroogd
  • 80 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • 100 gr carpaccio
  • handje pijnboompitten
  • handje rucola
  • truffel-olijfolie

Zo maak je het

Voor het deeg

  1. Meng de droge ingrediënten door elkaar en voeg dan het water toe. 

  2. Meng alles eerst met een pollepel goed door elkaar en kneed het deeg dan ongeveer 10 minuten tot het soepel aanvoelt. 

  3. Vet een kom in met wat olijfolie en leg hierin de bal deeg. Smeer het deeg bovenop ook in met wat olijfolie en dek af met plasticfolie. 

  4. Laat dit op een warme plek ongeveer een uur rijzen. Ik zet het altijd in de oven op 40-50 graden. 

Één uur later...

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden, of steek de BBQ aan en leg er een pizzasteen op, of stook een vuurtje in je pizzaoven. 

  2. Verdeel het deeg in tweeën, hier maak je twee pizza's uit. Rol beide helften uit tot een grote, ronde, dunne lap deeg. 

  3. Besmeer elke pizza met 4 eetl tomato frito en strooi er 1 tl Italiaanse kruiden overheen. Verdeel over elke pizza wat Parmezaanse kaas, maar zorg dat je wat overhoudt. 

  4. Bak de pizza ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, of op de BBQ, of in de pizzaoven. Hou bij de laatste twee wel goed de pizza in de gaten, want het kan snel gaan. 

  5. Als je pizza uit de oven komt beleg je hem snel met carpaccio, wat pijnboompitten, wat rucola en nog wat Parmezaanse kaas. Drizzle er wat truffel-olijfolie overheen. 

En dan nog even dit

  • Voor extra groenten kun je er altijd een salade naast serveren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *