Dolmas: gevulde paprika

Het laatste gerecht in deze Griekse maand zijn dolmas! Toen mijn vriend voorstelde om dolmas te maken voor de Griekse maand was ik niet meteen enthousiast. Ik kende dolmas alleen als gevulde wijnbladeren. Aangezien niemand in mijn omgeving die lekker vind stond ik niet te springen om dolmas uit te proberen, maar wat ben ik blij dat ik het toch gedaan heb! Dolmas zijn namelijk gevulde groenten en je kunt dus elke groente nemen die je lekker vind. Ik maakte gevulde paprika’s met rijst en gehakt en voor erbij een fris yoghurt-knoflook sausje.

Print

Dolmas: gevulde paprika's


Gang Bijgerecht
Keuken Grieks
Tijd 1 hour
Porties 4

Ingrediënten

Voor de dolmas

  • 4 rode paprika's
  • 140 gr zilvervliesrijst
  • 150 gr gehakt
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ruime eetlepel tomatenpuree
  • 3-4 takjes peterselie
  • 2 takjes munt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 bouillonblokje
  • zout & peper

Voor het sausje

  • 1 teentje knoflook
  • 4-5 eetlepels yoghurt
  • zout & peper

Zo maak je het

Voor de dolmas

  1. Snij de ui en knoflook heel fijn. Snij de tomaat in blokjes. Hak de verse peterselie en munt fijn. 

  2. Doe alle ingrediënten, behalve de paprika's, in een grote kom en meng dit goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper, dit moet een beetje op gevoel want rauw gehakt en ongekookte rijst kun je natuurlijk niet proeven. 

  3. Snij het kapje van de paprika's en haal de zaadlijsten eruit. 

  4. Vul de paprika's met het rijst-gehakt mengsel. Vul ze niet helemaal tot de rand, omdat de vulling uitzet als we het gaan garen. 

  5. Zet de paprika's een pan en zorg ervoor dat ze niet om kunnen vallen. Voeg zoveel water toe, zodat de paprika's half onder water staan. Voeg ook een half bouillonblokje toe aan het water.

  6. Zet de pan op het vuur en breng zachtjes aan de kook. Laat dit 45 minuten sudderen, zodat het gehakt en de rijst gaar worden. 

Voor het sausje

  1. Snij de knoflook heel fijn, of pers hem uit. 

  2. Meng de yoghurt met de knoflook en breng op smaak met peper en zout. 

Serveer de dolmas met de yoghurtsaus. Dit gerecht is meer een bijgerecht dan een hoofdgerecht en ik zou er daarom nog een salade bij eten, bijvoorbeeld de klassieke Griekse salade. Heb je echt veel trek dan past een beetje brood met tzatziki er ook nog prima bij!   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *