Simpele Spanakopita met spinazie en feta

Spanako-wattes…. Ja, ik had voor ons Grieks thema ook nog nooit van deze hapjes gehoord. En ik vergeet nog steeds iedere keer hoe ze heten, dus Sarah en ik noemen ze liefkozend hakunamatata’s. Maar spanakopita dus, een Griekse taart van filodeeg gevuld met o.a. spinazie. Oorspronkelijk is het een grote taart, die later in stukken wordt gesneden. Ik vond het wel makkelijk om meteen kleine driehoekjes te maken, dat eet gewoon een stuk makkelijker. Je kunt kiezen voor allerlei groene bladgroenten als vulling, maar ik koos voor spinazie en feta.

Deze spanakopita zijn heerlijk als ze warm uit de oven komen, maar ook lauwwarm of koud kun je ze prima eten! Eet ze wel dezelfde dag op, anders wordt het filodeeg zacht en dat is helaas niet zo lekker. Serveer ze als borrelhapje of voorgerecht.

 

Print

Simpele Spanakopita


Gang Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Grieks
Tijd 45 minutes

Ingrediënten

  • 8 vellen filodeeg
  • 400 gr verse spinazie gewassen
  • 120 gr feta
  • 2 ei
  • 25 gr pijnboompitten
  • 1/2 rode ui
  • zout & peper
  • olijfolie

Zo maak je het

  1. Ontdooi het filodeeg ruim van tevoren, aangezien dit een tijdje duurt. 

  2. Bak de ui en spinazie in een beetje olie aan, zodat de spinazie slinkt. Laat dit iets afkoelen en laat de spinazie uitlekken in een zeef. Druk er zoveel mogelijk vocht uit. 

  3. Verwarm de oven voor op 220 graden. 

  4. Verkruimel de feta boven een kom en meng dit met de gebakken spinazie, de pijnboompitten en 1 losgeklopt ei. Voeg wat zout en peper toe. 

  5. Snij de lappen filodeeg in de lengte halfdoor. Neem 1 lapje filodeeg en bestrijk dit met olijfolie. Leg een lepeltje vulling rechtsonder op het filodeeg. Vouw het filodeeg dicht als een driehoekje en blijf doorvouwen tot het filodeeg op is (zie foto's). 

  6. Leg alle spanakopita op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrijk de bovenkant met wat losgeklopt ei. 

  7. Bak de spanakopita 25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. 

En dan nog even dit

Het tweede ei gebruik je alleen om de spanakopita mee te bestrijken. Wat je hiervan overhoudt kun je bewaren om een omelet mee te maken bijvoorbeeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *