Pizza met vijgen & parmaham

Pizza met vijgen & parmaham

Het idee voor een pizza met vijgen zat al heel lang in m’n hoofd,  maar ik durfde het toch niet helemaal aan. Ik heb nog nooit ergens vijgen in verwerkt, en wist ook niet helemaal hoe het te combineren. Maar de Smaakbijbel vertelde me dat vijgen sowieso goed gaan met zachte kaas en rauwe ham. Dat nam ik dus ook maar als uitgangspunt. Gelukkig was de combinatie met de andere ingrediënten heerlijk. De vijgen geven een lekker zoete smaak, de mascarpone maakt het lekker romig en de parmaham en tomaatjes geven het een lekkere zoute, hartige smaak. Een heerlijke combinatie van smaken, echt het proberen waard!

Pizza met vijgen en parmaham


Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Tijd 1 hour 30 minutes
Porties 2

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 10 gr droge gist
  • 125 dl lauw water
  • 3 vijgen
  • 200 gr cherrytomaatjes
  • 180 gr mascarpone
  • 2 eetl pijnboompitjes
  • 6 plakjes parmaham
  • 2 handjes rucola
  • balsamicostroop
  • zout&peper
  • extra vierge olijfolie

Zo maak je het

  1. Doe voor het pizzadeeg de bloem, de gist en 3/4 theelepel zout in een kom. Meng dit door elkaar en voeg dan het lauwe water toe. Meng dit eerst met een houten lepel door elkaar.  

  2. Als je deeg een beetje gaat plakken kneed je alles ongeveer 10 minuten door op een met bloem bestoven aanrecht. Als je deeg heel droog is voeg je wat water toe, en als het te nat is uiteraard wat bloem. Na 10 minuten moet je een soepel deeg hebben dat niet plakt.

  3. Vet een kom in met wat olijfolie en leg hierin het deeg. Smeer de bovenkant van het deeg ook in met wat olijfolie en dek af met plastic folie. Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld in een oven van 40-50 graden.

  4. Als je deeg gerezen is, verwarm je de oven voor op 225 graden.   

  5. Verdeel het deeg in twee stukken en rol elk stuk dun uit tot een pizza. Besmeer de pizza's met de mascarpone. 

  6. Snij de tomaatjes halfdoor en verdeel dit ook over de pizzabodem. Bestrooi met wat peper en besprenkel met wat olijfolie.

  7. Bak de pizzabodem 15 minuten, zodat de hele bodem een beetje knapperig wordt. 

  8. Snij de vijgen in 8 partjes en verdeel dit samen met de ham en de pijnboompitjes over de voorgebakken pizzabodem.

  9. Bak dan nog 10-15 minuten op 225 graden, tot de pizza echt goed knapperig is. 

  10. Verdeel over iedere pizza een handje rucola en maak af met de balsamicostroop.

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *